Goda exempel från aktörer

Vi är otroligt stolta över att vara med i utvecklingen av nu runt 600 verksamheter i deras arbete med bättre och mer hållbara gästupplevelser. Tillsammans stärker vi Sverige i målbilden att vara den självklara hållbara besöksdestinationen.

Nedan lyfter vi två framgångsberättelser från våra deltagande aktörer. Först möter du Charlotte Bååth från Wadköping, besöksmålet mitt i Örebro med stadskvarteren där dåtid möter nutid. Wadköping deltog i Swedish Welcome mellan åren 2016 och 2020 och det har varit otroligt spännande att vara del av deras hållbarhetsresa.

Linus och Matilda Nilsson är ägarparet som sedan 2014 driver Kungsbygget Äventyrspark på Hallandsåsen. Här erbjuds fartfyllda aktiviteter och vår rådgivare har testat både sommarrodel och zipline, men framför allt fångats av ägarparets energi och drivkraft i en hållbar utveckling.

Wadköping, en hållbarhetsresa

Fotograf: Lasse Hallmén, bild från Wadköping

I Wadköping har man strategiskt jobbat med att stärka sitt hållbarhetsarbete under många år. Swedish Welcome var med på resan från 2016 och det är en fantastisk utveckling Wadköping gör, vilket också resultat visar på med en övergripande förbättring från ”Mycket bra” på 57 procent till ”Utmärkt” på 70 procent på bara fyra år.

I och med samarbetet med Swedish Welcome har vi blivit medvetna om besökarperspektivet på ett helt annat sätt än tidigare. Rådgivarrapporten är verkligen guld värd – den är som en liten handbok med konkreta tips om vad som kan göras bättre, men även en klapp på axeln och ett bevis på att det vi redan gjort faktiskt märks.

Charlotte Bååth, Samordnare för värdskap och bemötande på Wadköping

Det är spännande att kunna följa upp och mäta resultatet och i Wadköpings fall kan man direkt se att insatser inom framför allt områdena Värdskap, Gästinformation, Tillgänglighet och Ledning och styrning har gett resultat.

Vi ser att Wadköping redan mellan åren 2016 och 2020 gör en stor förflyttning med diverse åtgärden som förbättrar tillgängligheten på plats för personer med funktionsnedsättning, men utvecklingen stannar inte där. Arbetet med kontinuerliga förbättringar fortsätter på Wadköping och Charlotte listar ett antal insatser verksamheten gjort sedan senaste besöket:

  • Tillgänglighetsanpassade gångstråk har gjort samtliga torg och gårdar mer tillgängliga.
  • Fler utställningar har försetts med ramper och vi har även förstärkt flera av våra basutställningar med ljud för att tillgängliggöra dem för besökare med synnedsättning.
  • Vi klarspråksgranskar hemsidan och våra utställningstexter löpande för att göra dem mer lättlästa och mer inkluderande.
  • Samtliga toaletter är könsneutrala och renoverade.
  • Kungsstugans målningar (som tidigare endast kunde nås genom bokning och dessutom genom att klättra uppför en brant racklig trappa) har reproducerats i ett av rummen på bottenvåningen som kan beskådas utifrån.
  • Vår egen app – Wadköping då och nu – har förstärkts med ytterligare språk och teckentolkning samt en guide anpassad för barn.
  • Hela området har gjorts rökfritt och vi har fritt wifi för alla våra besökare.

Jobbet att förbättra besöksmålet tar aldrig slut, men vi gör så gott vi kan. En del av dialogen med våra besökare förs dagligen på sociala medier där mina kollegor är väldigt aktiva. Vi finns på facebook, instagram, tripadvisor och google. Om du inte redan gjort det så titta gärna in där. Eller ännu bättre, kom och besök oss på plats – välkommen!

Vill du veta mer om Wadköping, gör som Charlotte uppmanar – ta en titt på hemsidan eller besök de härliga stadskvarteren i Örebro.

 

Kungsbygget Äventyrspark

Fotograf: Anders Andersson, bild från Kungsbygget Äventyrspark

Kungsbygget Äventyrspark är ett fartfyllt besöksmål vackert belägget vid Hallandsåsen. Sedan 2014 driver Matilda och Linus Nilsson parken och Swedish Welcome hade nöjet att följa verksamheten mellan åren 2018 och 2019. Under detta år genomförde verksamheten ett stort antal av de förslag som uppkom vid första besöket och stärkte upp sin verksamhet från 65 procent till 73 procent inom ramen för en ”Utmärkt” hållbar gästupplevelse.

Rådgivningen från Swedish Welcome hjälpte oss med en mängd nya infallsvinklar och tips på idéer för att utveckla verksamheten, framförallt inom värdskap och gästinformation.

Att någon utifrån med stor erfarenhet belyser hela gästupplevelsen, från bokning till avsked, är oerhört värdefullt. Flera av förslagen har blivit verklighet, till exempel ny skyltning och tillgänglighetsförbättringar.

Matilda och Linus Nilsson, Kungsbygget Äventyrspark

Är du sugen på äventyr, läs mer på Kungsbygget Äventyrspark.

För dig som vill veta mer om metoden och hur en rådgivning går till, läs vidare på Vägledning till hållbara gästupplevelser.