
Foto av: Marie Linnér
Vår väg mot en hållbar besöksnäring
Det började med ett gäng smålänningar som ville bli bäst. Bäst på att ta hand om sina gäster. Det fortsatte med en större skara företagare, destinationer och partners som ville vara med och utveckla svensk turism inom kvalitet och hållbar utveckling.
2003–2005
En guldgrävares galna idéer
Ett gäng småländska entreprenörer ger sig ut i världen för att leta efter de bästa turistupplevelserna. En av dem är guldgrävaren Rolf Guldström, som reser till Nya Zeeland och kommer hem med idén om att kvalitetssäkra svensk turism.
2005–2009
Standing on the shoulders of others
Några passionerade turismutvecklare vänder stock och sten för att hitta ytterligare metoder att inspireras av. De hittar VisitScotland och Green Tourism som liksom Qualmark på Nya Zeeland tidigt börjat arbeta strukturerat med begreppen ”gästnöjdhet” och ”hållbar utveckling”.
Med en stadig grund från Skottland börjar bygget av något nytt – världens första integrerade metod för att bedöma gästupplevd kvalitet och hållbar utveckling. Svenska hållbarhetsorganisationer som Det Naturliga Steget, Sleepwell, Svanen, KRAV, Naturens Bästa och många andra bidrar med sin kunskap.
2010–2012
Hållbar besöksnäring
Turistrådet Västsverige initierar satsningen som får namnet ”Hållbar besöksnäring”. Några regioner visar extra stort intresse och ett gäng erfarna skotska rådgivare genomför de första rådgivarbesöken. Under 2012 är det 100 pilotverksamheter som hjälper till att lägga grunden till den färdiga Swedish Welcome-metoden.
2013 – fortgående
Swedish Welcome – en unik metod för hållbart företagande
2013 är metoden anpassad och klar för svenska förhållanden och lanseras under namnet Swedish Welcome. Sverige kan nu erbjuda en unik integrerad metod till företag och organisationer för utveckling av bättre och hållbara gästupplevelser. Föreningen Swedish Welcome ägs av en majoritet av Sveriges regioner och auktoriserade rådgivare bidrar till utvecklingen av svensk turism runt om i landet.